25.04.2024, 04:14 ч.


Учители от СПГ в Испания Печат
Сряда, 11 Октомври 2017 21:32

                                                                                       

През месец септември се проведе мобилността по проект 2016-1-BG01-KA101-023476 „Електронното обучение – нов подход за преподаване и учене” по Програма „Еразъм+”, Ключова дейност 1: „Образователна мобилност за граждани", Сектор Професионално образование и обучение". В изпълнение на дейностите по проекта се предвиждаше провеждане на едноседмично обучение на шест учители от СПГ „Алеко Константинов“ и посещение на професионално училище в град Валенсия, Испания. Ръководител на групата беше г-жа Станка Койнова – заместник-директор по учебната дейност в гимназията.

На 23 септември групата отпътува за Букурещ, Румъния, оттам със самолет за Франкфурт, Германия и след това Валенсия, Испания. На летището учителите бяха посрещнати от своя тютор г-жа Вайда Петкевициуте, която ги придружи до мястото за настаняване – хотел „Олимпия“.

В понеделник започна същинската част от визитата в Испания. Учителите бяха посрещнати в офиса на приемащата организация Esmovia от директора Мария Анхелес Руис Гамес. Г-жа Гамес представи презентация за Испания, Валенсия, за традициите и обичаите на испанците. След това обясни основните аспекти в съвместната работа с педагозите и представи лектора за деня – г-н Хесус Санчис, преподавател по английски език в частно професионално училище във Валенсия. Той представи възможностите на i-pad за преподаване, учене и оценяване, обясни различните приложения, предлагани от Apple и насочи вниманието на присъстващите към практическото им използване в учебните часове за различни  учебни дейности. В края на обучението учителите обсъдиха положителните страни от употребата на електронно учебно съдържание в училище.

През следващите дни обучител на групата беше г-жа Ева Кутанда – преподавател по информационни технологии в Техническия университет и в държавно училище във Валенсия. Тя представи различни онлайн приложения, които могат да се използват в училище за разработване и представяне на учебно съдържание, оценяване на резултатите на учениците и осъществяване на връзки с родители и ученици. Наблегна и на възможностите на социалните мрежи за поставяне и оценяване на задачи на обучаемите, организирането на учебни дейности и поддържането на контакти с учителската и родителската общности. Особен интерес предизвика електронната платформа МООС, разработена от педагози от пет страни по европейски проект, чиято цел е подпомагане дейността на учителите. Обучаемите имаха възможност да работят с представените приложения, да създадат свои продукти и да обменят опит с колеги, използващи различни електронни платформи и ресурси.

На 29 септември учителите посетиха професионално училище по хотелиерство и ресторантьорство, използващо ИКТ в обучението. Те бяха посрещнати топло от директора на държавно-частното училище, а след това разгледаха техническата база, библиотеката, учебните кабинети, работилниците по готварство, хлебарство, сладкарство и сервиране. В проведения разговор с директора те разбраха, че училището работи в тясна връзка с бизнеса и се старае да подготвя кадри, които да отговарят на съвременните изисквания на пазара на труда.

Но освен обучение и професионална визита, учителите имаха възможност да се запознаят с красивата Валенсия, да посетят най-големия плаж – Malvarrosa, да обиколят емблематичния марокански пазар и да опитат horchata – традиционна безалкохолна напитка, символ на Валенсия. Пратньорската организация Esmovia беше предвидила и културни визити – обиколка из централната част на града, посещение на катедралата във Валенсия, фонтана на река Туриа, двете порти на стария град, музея на науките „Принц Филип“, Града на науката и техниката и Океанографския музей – най-големия по рода си комплекс в Европа.

През последната вечер от престоя си учителите бяха поканени на официална вечеря, организирана от домакините, в един от най-посещаваните ресторанти в града, където се насладиха на традиционни рибни ястия. Партньорите от ESMOVIA благодариха на участниците в мобилността за чудесното представяне и прекрасните отзиви на обучителите. По време на вечерята бяха връчени и сертификатите за участие в мобилността от г-жа Мария Гамес – Директор на партньорската организация Esmovia.

Предстои заключителен семинар за отчитане на дейностите по проекта, който се планира да се проведе през м. ноември тази година.

















 

Свищовска професионална гимназия "Ал. Константинов" * Aleko Konstantinov Svishtov Vocational School