19.04.2024, 16:35 ч.


Професионална подготовка на ресторантьорите по Еразъм+ Печат
Събота, 23 Март 2019 22:58


През февруари и март се проведе професионалната подготовка на ресторантьорите от СПГ „Алеко Константинов”, които ще проведат триседмичната си производствена практика Римини, Италия по проект 2018-1-BG01-KA102-047382 „Обучение чрез работа за успешна професионална реализация”. Той се реализира по Програма „Еразъм+”, Ключова дейност 1 „Образователна мобилност за граждани“, Сектор „Професионално образование и обучение“, Професионално направление „Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг “.
В продължение на 30 часа (25.02-15.03.2019 г.) участниците в проекта имаха възможност да се запознаят с особеностите и традициите в италианската кухня, смятана за една от най-добрите кухни в света. Всеки, опитал веднъж италианските блюда, става ценител на прекрасните ястия от риба и месо, на разнообразно приготвените зеленчуци, на тестените изделия, сладоледите, плодовите десерти. Италианската кухня има богата и интересна история, а кулинарните традиции силно се отличават от българските. Разнообразна и богата на вкусове, тя изкушава и привлича почитатели от цял свят.
Учениците в часовете по професионална подготовка се запознаха с историята на италианската паста, нейните съставки, начин на приготвяне на тестото и технологични изисквания, приготвяне на прясна и суха паста с плънка. С интерес направиха класическите канелони, равиоли, тортелини, спагети и други тестени асортименти. Предизвикателство за тях се оказаха някои основни сосове за паста, техните съставки и технология на приготвяне. Запознаха се и със специфичните подправки, използвани в италианската кухня и правилата за съчетаване на паста със сос.
Най-вкусни и познати за младите ресторантьори се оказаха основните видове пици и традиционните италиански десерти.
Учениците с нетърпение очакват своята лятна практика в Римини.


Валерия Манова









 

Свищовска професионална гимназия "Ал. Константинов" * Aleko Konstantinov Svishtov Vocational School