26.04.2024, 00:16 ч.


Елекромонтьори и топлотехници от СПГ в Портсмут, Еразъм+ /2 гр./ Печат
Петък, 26 Април 2019 16:29


Ученици от СПГ „Алеко Константинов“, обучаващи се в професионално направление „Електротехника и енергетика“, професия „Електромонтьор“ и професия „Монтьор на енергийни съоръжения и инсталации“ проведоха практическо обучение от 30.03.2019 до 21.04.2019г. в Порстмут, Великобритания по проект 2018-1-BG01-КА102-047382 „Обучение чрез работа за успешна професионална реализация“ по Програма „Еразъм+“, Ключова дейност 1: „Образователна мобилност за граждани“, сектор: „Професионално образование и обучение“. Партньор при провеждането на мобилността беше Training Vision.
Всчики ние бяхме топло посрещнати на летище „Хийтроу“ от Валерия Викари - представител на фирмата партньор. Тя се погрижи за настаняването ни в хотела. От нея получихме комплект за добре дошъл, включващ раница, карти за пътуване с градския транспорт и туристически брошури.
През първите два дни от престоя се запознахме с историята на Портсмут, като разгледахме културните забележителности и административните сгради. Предвидените разходки ни помогнаха да се потопим в атмосферата на крайбрежното градче.
След това започна теоретичното и практическото обучение на учениците. Теоретичната част бе под формата на семинар с лектор д-р Тайло, преподавател в Техническия университет на Портсмут. Основни акценти в семинара бяха ползите от еко енергията и възобновяемите източници на енергия, както и иновациите в технологиите за пестене на енергия. Сред участниците в мобилността голям интерес предизвикаха темите за електромобилите - зарядните станции, новите хибридни модели на различни производители, последните иновации в електромобилостроенето в света и законодателните преференции при закупуване и употреба на електромобили на различните държави с цел опазване на околната среда.
Учениците се запознаха с практиката във Великобритания да се употребява комбинирана енергия от възобновяеми и традиционни източници на енергия, като целта е в бъдеще използването на екоенергия да е максимално.
При практическата част от обучението представителите на гимназията бяха разделени на работни групи, които трябваше да обмислят какви иновации в сферата на електрическата енергия биха използвали в различни обекти - супермаркет, училище, дом и да презентират работата на групата пред останалите.
Ние посетихме и цех за рециклиране на електронни устройства - лаптопи, копирни машини, монитори и др. На място се запознахме с технологичната последователност на процеса на рециклиране.
По време на визитата разгледахме два колежа, намиращи се в град Портсмут: Портсмутския колеж и колежа „Хайбъри“. Съвременната материално-техническа база и практически ориентираното обучение привлякоха вниманието на учениците и те с интерес участваха в предвидените беседи.
Партньорите от Training Vision ни организираха културна визита на столицата на Великобритания – Лондон. Посетихме Станция „Виктория”, Бъкингамския дворец, Уестминстърското абатство, площадите „Трафалгар” и „Лестър”, улица „Оксфорд”, Лондонското метро, Пикадили Съркъс и други забележителности.
При приключването на мобилността ползвателите по проекта получиха сертификати за придобити нови умения и компетентности.


инж. Елза Генчева
учител по теория и практика на специалността
и ръководител на групата

















 

Свищовска професионална гимназия "Ал. Константинов" * Aleko Konstantinov Svishtov Vocational School