28.03.2024, 15:14 ч.


Първа родителска среща по проект "Еразъм+" за 2019-2020 уч. година Печат
Сряда, 09 Октомври 2019 21:43


На 08.10.2019 година в Свищовска професионална гимназия „Алеко Константинов” се проведе първа родителска среща по проект 2019-1-BG01-KA116-062136 „Европейски стандарти за качество на професионалното образование” по Програма „Еразъм+”, Ключова дейност 1: „Образователна мобилност за граждани”, сектор: „Професионално образование и обучение“. В изпълнението на проекта се включват три целеви групи.

Първата група е от професионално направление „Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг”, професия „Готвач" и влючва 10 ученици от 11б клас, които ще проведат своята производствена практика в заведения за обществено хранене в град Корк (Ирландия) в рамките на три седмици през месец юли 2020 година.

Втората група е от професионално направление „Производствени технологии - текстил, облекло, обувки и кожи“, професии „Моделиер-технолог на облекло” и „Оператор в производството на облекло“ и включва 7 ученици от 10а и 11а клас, които ще проведат триседмична производствена практика в италиански модни компании в град Римини (Италия) през месец юли 2020 година.

Третата група включва учители, преподаващи премети по професионална подготовка в СПГ „Алеко Константинов” или заемащи длъжността директор или зам-директор. Мобилността предвижда обучение за придобиване на знания и практически опит за информационни и комуникационни технологии (облачни технологии) във връзка с професионалното обучение в град Портсмут (Великобритания) с продължителност една седмица през месец април 2020 година.

На срещата ръководителят на проекта инж. Веска Николова - Директор на СПГ „Алеко Константинов” и инж. Минко Николов - координатор на проекта, запознаха присъстващите учители, родители и ученици с целите и дейностите по проекта, условията и реда за включване в мобилността, бяха представени ръководителите на групите, а след се дадоха отговори на въпроси, възникнали по време на срещата.

Избраните след първо класиране ученици ще преминат няколко етапа на подготовка - езикова, професионална, културна и психолого-педагогическа, а учителите – езикова, културна и психолого-педагогическа. След приключване на тези предварителни подготовки ще бъде направено окончателното класиране от Комисията за подбор на участници в мобилността (КПУМ) за отделните целеви групи.

К. Байрактаров,
КПУМ





 

Свищовска професионална гимназия "Ал. Константинов" * Aleko Konstantinov Svishtov Vocational School