28.03.2024, 21:26 ч.


Европейска мобилност за инвестиция в бъдещето Печат
Понеделник, 15 Юни 2020 18:46


„Европейска мобилност за инвестиция в бъдещето“ е новият успешно спечелен проект от Свищовска професионална гимназия „Алеко Константинов“ по програма „Еразъм+“, Ключова дейност 1 „Образователна мобилност за граждани”, Сектор „Професионално образование и обучение“. Традиционни станаха мобилностите на ученици и педагози от гимназията в страните от Европейския съюз. Запознаването с чуждия опит е безценно и води до повишаване качеството и ефективността на професионалното образование, неговата привлекателност и приложимост чрез прилагане на успешни европейски практики.

Настоящият проект предвижда изпълнението на 4 потока мобилности, включващи различни целеви групи. Три групи ученици ще проведат двуседмична производствена практика в различни европейски държави и една група учители по професионална подготовка ще пътува до Италия.

Младите ни кулинари ще посетят Римини, Италия, където ще работят в кухните и салоните на ресторантите на известния средиземноморски курорт. Те ще се запознаят с традиционните за страната и региона ястия, както и със стандартите в обслужването.

Учениците обучаващи се по професия „Техник по транспортна техника” ще проведат своята мобилност в Берлин, Германия. Там те ще работят в сервизи и предприятия в областта на автомобилостроенето, ще се запознават със съвременните средства за диагностика, регулиране и контрол на механизмите и системите на автомобила, както и с немската прецизност при техническото му обслужване и ремонт.

Третата група, включваща ученици, обучаващи се по професия „Техник на компютърни системи” също ще посетят Берлин, Германия. Фирмите, в които ще проведат своята практика са доказани в областта на телекомуникациите, компютърните и информационните технологии. Включването на ново професионално направление, по което до момента не се е осъществявало обучение в чужбина, ще доведе до разширяване на обхвата на учениците, участващи в международна мобилност и прилагане на европейския опит за по-голяма част от професионалните направления. Това ще допринесе за изпълнение на стратегията за интернационализация и постигане на нейните основни цели: Повишаване качеството и ефективността на професионалното образование и обучение; Повишаване на неговата привлекателност и приложимост чрез прилагане на европейския опит; Насърчаването на изучаването на езици и езиковото многообразие; Формиране на потребности, интереси и нагласа за учене и повишаване на професионалните умения и компетенции.

Всяка група ще наброява седем ученици, които ще бъдат подбрани по обективни предварително оповестени критерии. Кандидатите за участие в мобилностите ще преминат предварителни подготовки - езикова, културна, професионална и психологическа, които ще имат за цел да ги подготвят за бърза и лесна адаптация в новата културна и работна среда. За трите целеви групи ученици са предвидени придружаващи лица – по един 1 учител по професионална подготовка. Той ще осъществява мониторинг, ще следи за изпълнението на трудовите задачи и ще даде крайна оценка за всеки ученик съвместно с наставниците в компаниите.

Мобилността на групата учители ще се проведе през м. април 2021 г. и има за цел запознаване с професионалното обучение в мултикултурна среда като основа за предоставяне на равни шансове на учениците от етническите малцинства за участие в образователния процес и повишаване на мултикултурна педагогическа компетентност на учителите.

Мобилностите ще допринесат за професионалното, езиковото и културното усъвършенстване на ученици и учители и ще осигурят възможности за по-добра реализация на завършващите професионално образование на националния и европейския пазари на труда.

За изпълнение на дейностите по проекта училището ще сътрудничи с две партньорски организации от страните - домакини: Sistema Turismo – Италия и Berlink - Германия. Този проект ще осигури възможност за ефективно взаимодействие в сферата на професионалното образование и изпълнение на приоритетните цели, заложени в стратегията за интернационализация на училището.


инж. Веска Николова,

директор на СПГ „Ал. Константинов”

 

Свищовска професионална гимназия "Ал. Константинов" * Aleko Konstantinov Svishtov Vocational School