18.04.2024, 22:27 ч.


СПГ “Алеко Константинов”с медал от кулинарна надпревара Печат
Понеделник, 01 Октомври 2018 11:30

Василена Димитрова, ученичка от СПГ “Алеко Константинов” спечели сребърен медал в Националния конкурс „Най-добър млад готвач на БХРА /Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация/ за 2018” – КК „Св. Св. Константин и Елена”. Конкурсът бе част от форум „Туризъм и кулинария”, основен организатор, на който бе БХРА със съдействието на Съюз на хотелиерите, Община Варна и Министерство на туризма. Негова тема бе „Иновативна балканска кухня - новаторство и стил“ и се проведе в следните категории: „Най-добър готвач на БХРА за 2018г.”, „Най-добър сладкар на БХРА за 2018г.”, „Най-добър млад готвач на БХРА за 2018г.” и „Най-добър млад сладкар на БХРА за 2018г”.

Василена Димитрова – ученичка от XI б клас взе участие в категорията „Най-добър млад готвач на БХРА за 2018”. Тя представи пред компетентното жури от професионални готвачи тристепенно меню: „Запечено биволско сирене с микс от ядки, сос амарето и карамелизирани плодове”, „Свинско бонфиле с екзотични гъби, сос розе и пюре от манатарки” и „Десруктурирана торта с бисквита от филиран бадем и белтък, крем от филаделфия с маскарпоне и карамелов сос”. Вкусовите качества, кулинарните умения и начинът, по който Василена презентира приготвените от нея ястия я изстреляха в челната десятка и тя продължи участието си в следващия кръг на Националното състезание.

Във втория кръг, наречен „Black box” на участниците се предоставят кутии с хранителни продукти, които са еднакви като асортимент и количество, а съдържанието им се пази в стриктна конфиденциалност до самия момент на започване на надпреварата. Регламентът създава равни стартови условия за участниците. Всеки участник разполага с 60 минути за приготвянето на предястие и основно ястие. Този кръг е изпитание за креативността и кулинарната фантазия на младите готвачи.

Ути Бъчваров – водещ на кулинарното събитие – разкри на състезателите съдържанието на кутията: филе от сьомга и заквасена сметана за приготвяне на предястие и свинско бонфиле, прошуто и боровинки за основното ястие.

Василена запази самообладание, бързо описа в технологична карта своите рецепти, както е по регламент и се отправи към състезателния бокс. Уверена в себе си тя пристъпи към приготвяне на ястията. Пред журито представи „Запечена сьомга със сметанов сос и сотиран спанак” и „Свинско бонфиле с прошуто, винен сос и карамелизарани боровинки”.

Представеното от нея двустепенно меню очарова журито със своя вкус и презентация. Основното и ястие бе обявено за най-добро сред приготвените от финалистите. Василена Димитрова бе класирнана на почетното второ място в Националният конкурс „Най-добър млад готвач на БХРА за 2018”. За своето старание, упоритост и вкусови качества на кулинарните изделия тя бе наградена със сребърен медал, грамота и сертификат за участие. Заедно с нейния ръководител – г-жа Лиляна Димитрова получиха ваучер за уикенд в курортен комплекс „Албена”.

Ментор на Василена бе шеф Павлин Илиев – Главен готвач на ресторант „Calgary Bar & Food”. Изказваме своите благодарности към него и целият му екип, които повярваха в нас, помогнаха ни в кулинарното предизвикателство и ни доведоха до успеха. Благодарим, че сте винаги до нас!

Постигнатото от Василена показва, че ако желаеш нещо истински и работиш с вяра и упоритост – мечтите стават реалност!

Лиляна Димитрова

















 

Свищовска професионална гимназия "Ал. Константинов" * Aleko Konstantinov Svishtov Vocational School