28.03.2024, 23:30 ч.


Среща с бизнеспартньори Печат
Понеделник, 17 Декември 2018 21:44

На 19.12.2018 в Свищовска професионална гимназия „Алеко Константинов” се проведе кръгла маса по проект „Съвременна образователна среда и партньорство с бизнеса за качествено професионално образование” по Национална програма на МОН.

В събитието участваха представители на бизнеса, ръководството на гимназията и учители, преподаващи по предмети от професионалната подготовка на учениците.

Директорът – инж. Веска Николова представи презентация за професиите по които се обучават учениците в училище. Наблегна на разнообразието им с цел задоволяване нуждите на бизнеса от различни бъдещи специалисти. Тя изказа благодарност към работодателите за оказваната помощ и възможността учениците да провеждат своите учебни и производствени практики в реална работна среда. Чрез тези практики им се дава възможност да придобият специфични знания и умения, които ще ги подготвят за висока конкурентноспособност на пазара на труда. Проектът „Ученически практики”, по който работи СПГ съвместно с работодателите и през тази година, допълнително дава възможност на учениците, участвали в обучението да надградят своите знанията и умения на конкретни работни места.

Беше коментирано дуалното обучение – учене чрез работа. В такава форма се обучават ученици от специалност „Монтьор на селскостопанска техника”. Това е нова специалност от миналата година, създадена по желание на работодателите.

От 2013 година, училището с помощта на фирми - партньори реализира проекти по Национална програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“ по Дейност 1 „Модернизиране на материално-техническата база“. В презентацията беше показан сравнителен снимков материал на учебни работилници и тяхното оборудване преди и след ремонтни дейности и подновяване на материалната база.

Госпожа Николова обяви предложението на учителите от Методичното обединение по професионална подготовка за професиите, по които ще се приемат ученици за обучение през новата 2019 - 2020 учебна година.

Работодателите изказаха задоволство от новите предложения и доброто партньорство с професионалната гимназия.

инж. Зорница Минчева








 

Свищовска професионална гимназия "Ал. Константинов" * Aleko Konstantinov Svishtov Vocational School