28.03.2024, 21:25 ч.


Логото на Свищовска професионална гимназия „Алеко Константинов“ Печат
Петък, 26 Април 2019 18:04

Лого СПГ


В началото на ноември 2018 г. Свищовска професионална гимназия „Алеко Константинов“ стартира конкурс за лого /емблема/ на училището. Организацията беше възложена на Комисията по съхраняване паметта на училището, която разработи критерии за конкурсните проекти и обяви парична награда /200 лв./ за победителя.
На 26.02.2019 г. Комисията обстойно разгледа получените предложения и заключи, че всички варианти и вариации на емблеми са неприемливи откъм естетическа визия и символика на използваните елементи.  Комисията фиксира липса на оригиналност и недостатъци в графичната реализация на постъпилите проекти. Предвид създалата се ситуация се стигна до решение да се потърси компетентно мнение и помощ от специалисти.
Комисията се обърна към нашия съгражданин г-н Росен Маринов, който има над десет годишен професионален опит в графичния дизайн, да сподели идеите си за лого. На 20.03.2019 г. той предложи четири основни варианта и комисията направи своя окончателен избор. Авторът на логото заяви, че предоставя безвъзмездно своя проект на гимназията. Избраното лого се явява оригинална авторска изработка: ликът на Алеко Константинов е уникален арт-образ, стилизираната книга символизира знанието, текстът „Свищовска професионална гимназия” е елегантно поставен в арка, а името на патрона е удачно поставено като фундамент на цялостния рисунък.
На 10.04.2019  г. вариантът за лого беше представен на вниманието на Педагогическия съвет и получи одобрение. Учителският колектив сърдечно благодари на всички, които взеха отношение към тази деликатна задача и с отговорното си участие допринесоха за решаването й. Логото на Свищовска професионална гимназия „Алеко Константинов“ вече е факт.


Константин Байрактаров,
Председател на Комисията по съхраняване паметта на училището

 

Свищовска професионална гимназия "Ал. Константинов" * Aleko Konstantinov Svishtov Vocational School