28.03.2024, 14:28 ч.


Престижна награда за Директора на СПГ „Алеко Константинов” Печат
Петък, 17 Май 2019 08:43

На 11 май, денят в който Българската православна църква почита светите братя равноапостоли и първоучители Кирил и Методий, в София се състоя заключителният етап на XXII конкурс „Учител на годината”, организиран от Синдиката на българските учители.

Този конкурс е един от най-ярките и емблематични инициативи на СБУ и се е превърнал в прекрасен празник, на който се отдава заслужена почит и подкрепа на учителския труд. За 22-ри път Синдиката на българските учители отличи и награди най-добрите и успешни учители и директори от цялата страна, които с професионализъм и обич пробуждат ума, душата и сърцето на младия човек и с нестихващ ентусиазъм поддържат огъня на знанието.

През 2019 година в авторитетния конкурс кандидатстваха над 320 учители и директори от цялата страна, от които бяха номинирани 102. Сред тях са победителите, получили най-високия приз „Учител на годината“ и на Специалната наградата на Председателя на СБУ. Те бяха отличени за професионализъм, отдаденост и новаторство в десет направления – предучилищно възпитание и подготовка, начално образование, хуманитарно, природо-математическо, изкуства и спорт, професионално образование, директори и помощник-директори, възпитателна работа, извънкласни и извънучилищни дейности, училищни психолози и педагогически съветници, млади учители, учители – наставници.

Конкурсът се провежда на две равнища: общинско и национално. След провеждането на конкурса на общинско ниво, комисията излъчва по един победител в отделните направления и изпраща с писмо-предложение документите на победителя до председателя на СБУ. За провеждане на конкурса на национално ниво се изгражда национална комисия.

С вълнуващо и съдържателно обръщение д.ик.н. Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители, откри церемонията по празничното награждаване. Приветствия поднесоха и Илияна Йотова - вицепрезидент на Република България, Красимир Вълчев – министър на образованието и науката, Йорданка Фандъкова – кмет на Столична община и други представителни лица на различни институции. Министър-председателя на Република България, г-н Бойко Борисов изпрати поздравителен адрес до СБУ.

На тържествената церемония присъстваха и: проф. д-р Марк Ийст – директор на Майкрософт – образователен сектор за Европа, Азия и Близкия Изток, Албена Спасова – Майкрософт, директор Образование за Централна и Източна Европа, Десислава Попова - Майкрософт, мениджър Образование – Балкански полуостров, Росица Пенкова – директор на ДИУУ и председател на журито в престижния конкурс на СБУ, директори на дирекции от МОН, началници на регионални управления от страната, представители на Омбудсмана на Република България, социални партньори и приятели на СБУ от ИК „Анубис“, издателство „Булвест – 2000“, Общобългарска фондация „Тангра ТанНакРа“, и др.

С огромна радост и гордост можем да съобщим, че сред наградените с престижната награда бе и инж. Веска Николова – директор на Свищовска професионална гимназия „Алеко Константинов”. Тя получи специалната награда на Председателя на СБУ и плакет, за своята изключителна отдаденост към учителската професия и издигане престижа на учебното заведение.

Със своя професионализъм и дългогодишен опит г-жа Николова винаги е показвала загриженост и всеотдайност за издигане авторитета на училището на по-високо ниво и за прилагане на нови  иновативни методи на управление и ръководство.

Г-жа Веска Николова е и сред учителите, които по повод на 24 май - Денят на славянската писменост и култура, Президента на Република България Румен Радев кани на прием.

Анета Владимирова

 

Свищовска професионална гимназия "Ал. Константинов" * Aleko Konstantinov Svishtov Vocational School