16.04.2024, 20:39 ч.


Шеф Христо Вълчевски на гости в СПГ Печат
Четвъртък, 27 Юни 2019 14:42

На 26 юни гост на нашите млади кулинари в работилницата по готварство бе Шеф Христо Вълчевски. Професионалната му биография е впечатляваща: член на Българската асоциация на професионалните готвачи в България, създател на Клуб на професионалните готвачи – Троян и един от корифеите на техниката „Су вид” в страната ни.
Пред погледите на развълнуваните ученици от IX, X и XI клас от професионално направление „Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг” бе представен методът за готвене "су вид", което в превод от френски означава "под вакуум". Шеф Вълчевски запозна младите кулинари със специфичните особености на този вид готвене и обясни, че този метод се прилага при контролирана температура във вакумирана среда. Продуктите се почистват добре, слагат се в специални пликчета, вакумират се и се поставят във вани с вода при специфична за всеки асортимент температура на готвене.
Учениците бяха разделени на четири групи и работиха с различни групи хранителни продукти, които трябваше да сготвят при строго определени температурни режими. Една от групите имаше задача да приготви пилешки гърди. Охладеното месо се овкуси, вакумира и се готви 1 час при температура 65 градуса Целзий. Друга група приготви зеленчуци за гарнитура – сладък картоф, морков, пресни броколи и карфиол. Зеленчуците се почистиха и измиха, нарязаха се на подходящи форми и овкусени се вакумираха. Готвиха се 1 час при температура 80 градуса Целзий. Най-сложна се оказа задачата на групата, която трябваше да направи руло от риба с песто. Рибата /пастърва/ се филетира, овкуси се с песто и бе завита на руло с плънка от скариди Сурими. Готви се 50 минути при температура 56 градуса Целзий. Интересна бе задачата и на четвъртата група, която трябваше да приготви десерт – Ананас с мента и черен пипер. Почистеният ананас трябваше да се нареже на жулиени, овкусен бе със смес от счукани зърна черен пипер, кафява захар и прясна мента. Десерта бе готов за 1 час при температура 76,6 градуса Целзий. След приключване на процесите на готвене групите трябваше да презентират в чинии готовите кулинарни изделия.
Кулинарната презентация на Шеф Вълчевски бе много интересна и вкусна. Младите кулинари останаха впечатлени от видяната техника на готвене и неповторимият вкус на готовите кулинарни изделия.
Благодарим на Шеф Христо Вълчевски за отделеното време и емоциите, които остави в нас срещата ни с него!

Лиляна Димитрова











 

Свищовска професионална гимназия "Ал. Константинов" * Aleko Konstantinov Svishtov Vocational School