15.08.2020, 19:39 ч.

Bulgarian English French German Greek Italian Portuguese Romanian Russian Serbian Spanish

Училищен кръг на национално състезание по приложна електроника „Мога и зная как“ Печат
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Четвъртък, 09 Януари 2020 15:17

На 08.01.2020 год. в Свищовска професионална гимназия „Алеко Константинов“ се проведе училищен кръг от националното състезание по приложна електроника „Мога и зная как”. Организатор на състезанието е МОН в партньорство с фирма „Елимекс”.

Датата на състезанието е избрана във връзка с мероприятията, организирани по повод патронния празник на училището - 157 години от рождението на Алеко Константинов.

Състезанието се провежда ежегодно в три конкурсни кръга – училищен, регионален и национален кръг в две възрастови групи: първа - ученици от ІХ – Х клас и втора  - ученици от ХІ – ХІІ клас. Целта му е да се мотивират учениците за професионална реализация по изучаванaта професия „Техник на компютърни системи”, да се поставят учениците в конкурентна среда, което да стимулира усвояването и използването на придобитите знания и умения в учебния процес и развитието им в областта на компютърната техника, да се осигури реализация на учениците чрез включването им в състезателни прояви и да се създадат условия за осъществяване на творчески контакти между ученици и учители от сродни училища.

В училищния кръг участваха ученици, обучаващи се по професията „Техник на компютърни системи”, специалност „Компютърна техника и технологии“, първа възрастова група ІХ – Х клас. Той се проведе в две части – теоретична част и практическа задача.

Всички състезатели участваха в първата теоретична част – решаване на тест. След оценяването на конкурсните работи до втората практическа част на училищния кръг бяха допуснати шест ученици, класирани на първите 6 места.

Изпълнението на практическата задача, свързана с електрически монтаж на печатна платка по дадена схема, даде възможност на учениците да покажат своите знания и професионални умения и да проявят бързина, съобразителност и креативност. След приключване на двете части на състезанието и обобщаване на резултатите се извърши и окончателното класиране на учениците. Първото място зае Севилджан Хайрединова. Второто място бе за Виолета Борисова, а трета стана Берна Юсуфова, и трите от IX в клас.

Класираните на първите две места ученици сформираха отбор, който след обобщаване на точките и извършване на окончателното класиране може да бъде допуснат до регионален кръг на състезанието в град Варна. В него участват първите шест отбора, натрупали най-висок брой точки от училищните кръгове.

Всички участници получиха грамоти и награди от фирмата – партньор „Елимекс”.

Техните учители - инж. Пламен Енчев и инж. Валентина Иванова, както и представители на ръководството г-жа Сребрина Лилова - зам.-директор и Директорът - инж. Веска Николова, поздравиха своите възпитаници за отличното представяне и им пожелаха успех в следващите кръгове на състезанието.

инж. Пламен Енчев

 
Банер
Банер
Банер

Важни новини

Държавни зрелостни изпити

Уважаеми зрелостници,

Информация за датите за организиране и провеждане на Държавни зрелостни изпити 2019 г. можете да намерите тук.
На всички дванадесетокласници пожелаваме ползотворна подготовка и успех!

СПГ във Facebook

Анкета

Коя от предложените за учебната 2019-2020 в СПГ "Алеко Константинов" професии бихте избрали?
 

Изображение

IMGP2022.jpg

Брояч посетители

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДнес838
mod_vvisit_counterВчера654
mod_vvisit_counterТази седмица6143
mod_vvisit_counterТози месец23506
mod_vvisit_counterВсичко1812484
В момента има 1056 посетителя в сайта

Свищовска професионална гимназия "Ал. Константинов" * Aleko Konstantinov Svishtov Vocational School