19.04.2024, 19:42 ч.


Първа среща по НП „Иновации в действие“ Печат
Вторник, 15 Юни 2021 11:49

От 10 до 12 юни 2021 г. Свищовска професионална гимназия „Алеко Константинов“, която от 2020 г. е иновативно училище, беше домакин на среща инициирана по Национална програма „Иновации в действие“. Гости на гимназията бяха учители и ученици от Професионална гимназия „Професор д-р Асен Златаров“ - гр. Видин и Професионална гимназия по земеделие „Климент Тимирязев“ - гр. Завет.

Национална програма „Иновации в действие“ дава възможност за обмен на идеи и иновативни училищни практики чрез посещение на място на учители и ученици от училища-партньори от цялата страна.

Основната цел на програмата е да се повиши качеството на образователния процес чрез увеличаване на интерактивността и активното участие на учениците посредством иновативни педагогически методи, както и чрез засилване употребата на дигитални средства и информационни технологии в обучението, повишаване на мотивацията и интереса на учениците към ученето, подобряване на резултати, повишаване на творческата активност на учениците и педагозите.

Партньорите на гимназията присъстваха на открит урок по философия на тема „Философски идеи за държавата и правото“. Под ръководството на Константин Байрактаров ученици от 10 „в“ клас, обучаващи се по специалност „Компютърна техника и технологии“, демонстрираха иновацията, която е въведена в гимназията - използването на Office 365 и работа с тематичен блог, създаден от преподавателя.

По време на своята визита нашите партньори посетиха осъвременените и модернизирани учебните работилници по професии: дървообработване, заваряване, автотранспортна техника, сервиране и готварство. Гостите имаха удоволствието да се насладят на кулинарни изделия, приготвени от нашите млади кулинари.

Като домакини на събитието ние организирахме за нашите гости посещение на емблематични за нашия град исторически и архитектурни обекти и местности – Къщата музей „Алеко Константинов“, античния римски град „Нове“, църквата „Света Троица“, сградата на ПДТГ „Димитър Хадживасилев“, ПБЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови“, местностите Паметниците и Калето.

Обменът между училищата беше ползотворен със споделените добри практики, новите познанства и приятелства.

Галя Недялкова








 

Свищовска професионална гимназия "Ал. Константинов" * Aleko Konstantinov Svishtov Vocational School