16.04.2024, 15:34 ч.


Екскурзия до пещера „Проходна” Печат
Понеделник, 18 Юни 2018 09:20

„Там, където небето и реката се сливат…

Там където цветовете на изгревите и залезите са по-ярки от мечтите…

Там където Господ гледа…“

В пещера „Проходна” – красива и величествена избраха да проведат заключителните си часове по проект „Твоят час“ клубовете „Карвинг и декорация” с ръководител Лиляна Димитрова и „Традиции и празници на етносите в България” с ръководител Галя Недялкова.

Това красиво място ни превлече и очарова със своята естествена природа. Пещера „Проходна” се е образувала вследствие на карстовите процеси в Карлуковския район. Тя освен, че е изключително впечатляваща е и най-дългият пещерен тунел в страната. Името и отвежда към двата края на пещерата, които се явяват двата края на естествен скален мост, по чието протежение минава пътека.

Около минута ходене в самата пещера и спряхме. С широко отворени очи гледахме към тях - две еднакво оформени дупки в тавана на пещерата – резултат от ерозионната дейност на карста. Те наподобяват формата на очи, през които силна струя слънчева светлина навлизаше и усещането, което предполагам всеки един човек усеща в този момент, е разтърсващо. През „Очите на Бога”, застинали в пещера Проходна, всяка година на 21 март, в деня на пролетното равнодействие минава слънчев лъч, загатващ за някогашните обреди, извършвани на това място. Този момент отбелязва началото на новите културни насаждения, с които годината е започвала.

Пещера „Проходна” ни впечатли с красотата си, нашите ученици с вълнение за изкачваха по камъните и тунелите, разгледаха екопътеката, а някои от тях се полюбуваха на скоковете с бънджи. Излизайки от пещерата, знаехме вече, че това място определено ни промени. Не, това не са гръмки думи, така е.

Пожелаваме Ви да го изпитате!

Лиляна Димитрова











 

Свищовска професионална гимназия "Ал. Константинов" * Aleko Konstantinov Svishtov Vocational School