14.08.2022, 23:46 ч.


Банер
Мобилността на учителите по Еразъм+ Печат
Написано от Administrator   
Вторник, 09 Август 2022 12:11


От 16 до 23 юли шест учители от СПГ „Алеко Константинов“ проведоха едноседмично обучение в Малага, Испания по проект 2021-1-BG01-KA121-VET-000011118 „Европейска мобилност за професионално обучение” по Програма „Еразъм+”, Ключова дейност 1: „Образователна мобилност за граждани”, Сектор „Професионално образование и обучение”. Мобилността в гр. Малага имаше за цел подобряване на квалификацията на преподавателския състав за работа с деца със специални образователни потребности, запознаването с испанския опит при работа с ученици със СОП и усъвършенстване езиковите компетентности на учителите на английски език.
Учителите бяха посрещнати от Selene Moyano в офиса на партньорската организация по проекта Malaga Tribeka - Испания. Тя представи презентация за приемащата организацията, за страната, за традициите и обичаите на испанците. След това обясни основните аспекти в съвместната работа с педагозите и представи дейностите на мобилността. Програмата за деня продължи с обиколка из града и разглеждане на знакови забележителности – историческия център на града, емблемата на Малага – голямата катедрала, един от най-впечатляващите паметници на града, известна на местно ниво като „Ла Манкита“ или „Едноръката жена“, наричана така заради своята незавършена втора кула поради липса на средства, Епископския площад (Plaza del Obispo) с фонтана и двореца, площада на Конституцията, родния дом и музея на гениалния художник Пабло Пикасо.
За учителите бяха предвидени обучителни семинари, по време на които те се запознаха с образователната система в Испания, направиха кратък исторически преглед на нейното развитие, разгледаха стратегии за работа в класната стая с ученици със СОП и/или с изявени ученици, техники за работа с деца с дефицити, методи за задържане на учениците в училище и обсъждаха конкретни случаи от практиката, като споделяха собствен опит.
Първата професионална визита на учителите беше в Asociacion Arrabal AID - център за професионално обучение, в който се обучават хора с дефицити, имигранти или в риск. По време на посещението си преподавателите бяха запознати с начина и организацията на работата, формите на финансиране и политиките на държавата за приобщаване на ученици от различни националности. В проведения разговор с представител на асоциацията те разбраха, че центърът работи в тясна връзка с бизнеса и се старае да подготвя кадри, които да отговарят на съвременните изисквания на пазара на труда.
Втората професионална визита беше в C.E.I.P. Jose Moreno Villa – държавно училище в Малага, в което се обучават ученици от различни националности. По време на разговора със служител на училището, групата придоби знания и обмени идеи за организация и провеждане на обучение на деца с образователни дефицити, в риск и със специални образователни потребности. Впечатление направиха класните стаи за малките ученици, които имаха осигурено отворено пространство за всяка група, обособените стаи за занимания на деца през летните месеци, театралната стая и други.
Но освен семинари и професионални визити, учителите имаха възможност да посетят Ронда – градът, кацнал върху скалите, който е вдъхновение за много известни писатели като Ърнест Хемингуей, Орсън Уелс и Александър Дюма и за когото Райнер Мария Рилке казва: „Търсих навсякъде града на мечтите си и най-накрая го намерих“, Нерха – градът, който е останал в сърцата на милиони по света от детския сериал „Verano Azur“ (Синьо лято) и крепостта Алкасаба – най-добре запазеният мавритански дворец – крепост в Малага, които бяха част от културните визити по проекта.
През последния ден от престоя си учителите получиха сертификатите си за участие в мобилността от Selene Moyano.

КПУМ

 
Мобилността на компютърните техници в Берлин по Еразъм+ (2 гр.) Печат
Написано от Administrator   
Сряда, 03 Август 2022 21:36


От 03.07 до 18.07.2022 г. шест ученици от професия „Техник на компютърни системи “, професионално направление „Електроника, автоматика, комуникационна и компютърна техника” проведоха своята производствената практика в Берлин, Германия  по Проект 2021-1-BG01-KA121-VET- 000011118 „Европейска мобилност за професионално обучение” по Програма „Еразъм+”, Ключова дейност 1 "Образователна мобилност за граждани", Сектор "Професионално образование и обучение".
След пристигането ни в Берлин, Германия бяхме настанени  в  Metropol Hostel Berlin.
На 04.07.2022 г. проведохме среща с г-жа Марта Барбара Лаубе, директор на партньорската организация Berlink. На нея тя представи програмата, презентира фирмата – партньор, запозна учениците с особеностите и изискванията при провеждане на мобилността и с начина на организиране на работното място във фирмата. В същия ден, заедно с ръководителя на групата, проведохме културна визита в центъра на Берлин. Учениците за запознаха с основните забележителности на града, транспорта, културни и други институции.
От следващият ден учениците провеждаха производствената си практика в офиса на фирма Berlink под формата на семинарни занятия - IT Workshop. Ръководител на практиката от организацията - партньор бе Генади Господинов. На участниците в мобилността бяха подсигурени месечни карти за пътуване, за да могат да се придвижват до работното си място.
Ръководени от своя наставник, учениците усвоиха нови методи и техники за ремонт на Macbook Pro, инсталиране на Mac OS, професионално почистване на Macbook, ремонт на iPhone и iPad от Apple, премахване на софтуерни вируси, възстановяване и архивиране на данни в харддиска. Колегите от Berlink бяха любезни и отговорни, спазваха всички наши уговорки и откликваха на нашите въпроси и проблеми.
Освен работата по време на мобилността участниците имаха организирана и интересна културна програма. Проведена беше културна визита в Computerspielmuseum ( на 07.07) и в Berlin Wall memorial (на 14.07). В свободното си време учениците успяха да разгледат много от емблематичните забележителности и архитектурни паметници на Берлин.
В края на производствената практика г-жа Марта Лаубе  благодари на учениците за чудесното представяне и за прекрасните отзиви на наставниците. Всички участниците получиха европейски сертификати, а придобитият професионален и социален опит ще увеличи шансовете на учениците за успешна реализация на европейския пазар на труда.


Детелина Иванова
/придружаващ учител/

 
Фотоконкурс "Моето различно, щуро лято" Печат
Написано от Administrator   
Сряда, 13 Юли 2022 10:12

Уважаеми ученици от СПГ "Алеко Константинов",

Вашето училище организира фотоконкурс САМО за вас на тема "МОЕТО РАЗЛИЧНО, ЩУРО ЛЯТО".

Отразете летните си моменти в снимка - забавление, съпричастност, позитивно събитие, пътешествие, спортуване и добротворство. Можете да участвате САМО с една снимка.

Изисквания: снимката да е с максимална резолюция, ясни послания, позволена е обработката на яркост и контраст.

БЕЗ: емотикони, колажи, графики и ретуширане, без надписи, дата и име на телефона или фотоапарата.

Изпращайте снимките на e-mail: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. с трите си имена, клас, име на снимката и телефон за обратна връзка. Моля да спазите изискването да ги изпращате от 1 до 11 септември 2022 г.

Награждаването ще бъде на тържеството за откриването на новата учебна година.

Весело лято на всички ученици!

 
Морска академия 2030 Печат
Написано от Administrator   
Четвъртък, 07 Юли 2022 13:45

Това е името на образователната програма, в която взеха участие двама учители от СПГ „Алеко Константинов“ – г-жа Светослава Йорданова и г-н Николай Любенов.

Обучението, организирано от Център за съвременно образование, се проведе от 2 до 5 юли 2022 г. в курортен комплекс „Слънчев бряг“.

Целите на проекта са повишаване и усъвършенстване на уменията на педагогическите специалисти за работа в екип и ефективно организиране на екипни дейности, като насоката е към практични казуси, демонстрации и визуализация.

Научен ръководител и лектор бе д-р Яна Христова, а координатор Здравка Гаврилова.

Програмата бе изградена от няколко тематични модула, включващи кратък теоретичен обзор за същността и структурата на екипа и екипната работа и практическа част.

На първата работна сесия бяха разгледани мястото и ролята на работа в екип в образователната институция, нормативни регламенти и механизми за ефективно организиране на работа в екип. Участниците коментираха осемте екипни роли, определени от английския професор Мередит Белбин, и ги съотнасяха към категориите „Мислещи хора“, „Правещи хора“ и „Чувстващи хора“.

Втората работна сесия представи видовете екипи, структура и факторите за тяхната ефективност.

И двата модула включваха и практически въпроси за сформиране на екип и изпълнението на екипни задачи.

Семинарът завърши с обсъждане и защита на предварително зададени групови проекти, индивидуални и практически задачи.

Участниците в семинара получиха удостоверения за участие с два квалификационни кредита. А знанията и уменията, получени по време на образователната програма доказа, че работата в екип мотивира и осигурява големи възможности за учене, усъвършенстване, взаимопомощ, търпение и толерантност.

Светослава Йорданова

Николай Любенов

 
Дуалното обучение в съвременното образование Печат
Написано от Administrator   
Четвъртък, 07 Юли 2022 11:33

На 4 и 5 юли 2022 г. в гр. Трявна се проведе информационна среща за популяризиране на дуалното обучение пред родители и обществеността, в изпълнение на дейности по проект „Подкрепа за дуалната система на обучение“.

Модератор на срещата беше г-жа Фани Тодорова - главен експерт в дирекция „Професионално образование и обучение“ в Министерство на образованието и науката. Присъстваха и представители на общинска администрация от гр. Габрово и гр. Трявна, експерти от Регионално управление на образованието гр. Габрово и гр. Велико Търново, директори, заместник-директори, учители, ученици, родители и представители на бизнеса.

От Свищовска професионална гимназия „Алеко Константинов“ Свищов участваха инж. Веска Николова – директор на гимназията, г-жа Сребрина Лилова – заместник-директор УПД, работодателите, при които учениците провеждат практики в реална работна среда - Красимир Кирилов - управител на „Кирилов Комерс“ ООД и Жан Паришев – управител на „Мебели Теди 95“ ЕООД, както и родители на ученици, обучаващи се в дуална форма - Лора Щилиянова и Райка Каишева и ученикът Атанас Каишев от IX клас, професия „Техник-технолог в мебелното производство“.

В първия ден на информационната среща премина на тема „Успехът на партньорството: образование и бизнес с обща кауза“ инж. Веска Николова представи нашия опит в дуалното обучение и сподели с присъстващите как започнахме, какво постигнахме и с какви проблеми се сблъскахме при въвеждане на това обучение през учебната 2017 - 2018 година по професията „Монтьор на селскостопанска техника“, специалност „Механизация на селското стопанство“. Гимназията ни продължи да работи в тази посока и през учебната 2020-2021 год., но този път в две професии „Техник по транспортна техника“ и „Техник-технолог в дървообработването“.

През втория ден бяха организирани посещения в гр. Габрово на ПТГ „Д-р Н. Василияди“. Директорът на училището ни разказа за опита, който са натрупали и постиженията на обучаващите се в дуална форма на обучение. При посещението във фирма АМК ЕООД – партньор на гимназията в дуалното обучение ни запознаха с производството и работните места на учениците, провеждащи практика в реална работна среда.

В края на деня се състоя дискусия, на която бяха отправени много въпроси, представени различни казуси, споделиха се добри практики във връзка с реализирането на дуалното обучение и разработването на изпитната документация съвместно с бизнеса.

Срещата беше много ползотворна за всички страни, участващи в нея и участниците си пожелаха българското професионално образование да работи в тази посока за по-тясна връзка с българския бизнес.

 Сребрина Лилова – зам.-директор

 
« НачалоПредишна12345678910СледващаКрай »

Страница 1 от 258

Иновативно училищеИзображение

IMGP2051.jpg

Брояч посетители

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДнес918
mod_vvisit_counterВчера899
mod_vvisit_counterТази седмица7729
mod_vvisit_counterТози месец13505
mod_vvisit_counterВсичко2639800
В момента има 110 посетителя в сайта

Свищовска професионална гимназия "Ал. Константинов" * Aleko Konstantinov Svishtov Vocational School