02.03.2024, 22:34 ч.


Празнуваме заедно Печат
Четвъртък, 08 Октомври 2020 15:00

На 7 октомври в СПГ „Алеко Константинов“ родители, ученици и учители приготвиха традиционни за празника Курбан байрам ястия.

Събитието е част от предвидените дейности по проекта „Заедно в шарен свят“, който гимназията реализира с финансовата помощ на Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства /ЦОИДУЕМ/. Цел на съвместните дейности с родителите, както от етническите малцинства, така и с родители от мнозинството, е преодоляване на културните стереотипи и формиране на толерантна нагласа по отношение на различието.

Под наставничеството на г-жа Лиляна Димитрова – учител по практическо обучение, най-младите ни кулинари заедно с представители на родителите приготвиха дроб сърма, агнешки кебап, баница, баклава, мекици и айран.

Айсел от 8 в клас разказа на присъстващите как за празника Шекер байрам сама замесва тесто за празничните мекици, които след това раздава на деца и възрастни в квартала. Ученичката сподели, че за турския етнос е традиция мекиците да се консумират с домашно приготвена халва.

Родителите подкрепиха своите деца и ги насърчиха да приемат различието и многообразието - етническо, културно и религиозно. Събитието ще поощри толерантните взаимоотношения в училищната общност и образователната интеграция на учениците от етническите малцинства.

Инициативата завърши с дегустация на кулинарните изделия.

Всички живеем „заедно в шарен свят“!

Галя Недялкова
 

Свищовска професионална гимназия "Ал. Константинов" * Aleko Konstantinov Svishtov Vocational School