09.07.2020, 21:21 ч.

Bulgarian English French German Greek Italian Portuguese Romanian Russian Serbian Spanish

Новини
Грамота за месец май - месецът на образованието,културата и духовността Печат
Вторник, 07 Юли 2020 19:40

Над 40 училища от Великотърновска област се включиха в инициирания на 15.05.2020 г. от РУО "Маратон на четенето". Така във виртуалното пространство прозвучаха Вазови произведения, четени и рецитирани от поколения българи. Празничните видеоклипове са част от кампанията „Май – месец на образованието, културата и духовността“ и са посветени на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.  

СПГ "Алеко Константинов" участва активно в инициативите. Г-жа Елза Божанова, г-жа Веселина Владимирова и г-жа Ценка Петкова с ученици от VIII-X клас се включиха в инициираната от РУО и МОН кампания. В „Маратона на четенето“ нашите ученици Ирена Славова  - VIIIв, Николай Дойков - IXа, Магдалена Каракашева - IXб и Антонио Цветанов - Xа прочетоха Вазово стихотворение „Не се гаси туй, що не гасне“, а  г-н Константин Байрактаров изготви видеоклип.

Нашата гимназия се включи и в майските работилници – изготвяне на комикси по творби на български автори, есе, презентации. Представени бяха 3 проекта на виртуални туристически маршрути на тема „Манастирите – пазители на българския дух“. В организирания от РУО - Велико Търново конкурс за проект за виртуален туристически маршрут на тема "Манастирите - пазители на българския дух" участваха Виолета Борисова - IXв, Татяна Ницова- IXб и Ирена Славова - VIIIв клас. В резултат на старанието на нашите ученици и техните учители, нашата гимназия е отличена с почетна грамота за активно участие в кампанията.

Константин Байрактаров

 
Национална олимпиада по Техническо чертане за учебната 2019/20 година Печат
Неделя, 28 Юни 2020 21:01

Трима ученици от СПГ „Алеко Константинов“ под ръководството на инж. Зорница Минчева се представиха за ХХХVI Национална олимпиада по Техническо чертане за учебната 2019/20 година, която се проведе на 28.06.2020 г. в ПГЕЕ "М. В. Ломоносов" - гр. Горна Оряховица. В Олимпиадата участваха Николай Каишев от XII а клас, Кристиян Димитров и Никола Ликов от XI а клас.

Момчетата участваха във втора възрастова група. В продължение на 5 астрономически часа изпълняваха, според регламента две задачи:

1. По зададено аксонометрично изображение на детайл и измервателни инструменти (линия с милиметрова скала) да се изпълни скица, включваща проекции, размери и грапавост. Размерите се измерват от изображението, което представлява стандартна правоъгълна изометрия (коефициентите на изменение по трите оси са 1).

2. По даден чертеж на общия вид да се изработи чертеж на детайл, включващ проекции, размери, гранични отклонения и грапавост.

Задачите се определят от националната комисия. Националният кръг се организира със съдействието на Технически университет - София. Нашите представителите  в олимпиадата получиха  грамоти от училището домакин, според регламента на ХХХVI олимпиада по Техническо чертане.

Участието в националния кръг на олимпиадата се явява и като втора представителна изява на клуб по интереси „Зная и умея да чертая”. Нека пожелаем успех на тези млади хора, коитои в условията на пандемия не изневериха на себе си и продължиха да се занимават и усъвършенстват в областта на техническите науки!

Във втората състезателна група на олимпиадата се явиха общо 109 ученици от страната. Николай Каишев получи 139 точки и оценка отличен (5,75).


Поздравления!

инж. Зорница Минчева 
Тържествено честване по повод 143 години от освобождението на Свищов Печат
Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 
Неделя, 28 Юни 2020 20:47

На 27 юни 1877 година Свищов пръв посреща дългоочакваната свобода. Тържественото честване започна сутринта с благодарствен молебен в храм “Света Троица”.  Мероприятието продължи в 11:00 ч. на Братската могила в местността “Паметниците”, като беше съобразено с епидемичната ситуация и проведено при спазване на установените мерки за безопасност. Уважиха събитието кметът на Община Свищов г-н Генчо Генчев, зам.кметове, представители на административната и държавната власт, културни дейци, общественици, представители на институции, образование и култура, училища, както и редица граждани. СПГ "Алеко Константинов" изрази своята почит пред паметта на героите, отдали живота си за нашата свобода!


 
Тържествено изпращане на випуск 2020 Печат
Неделя, 28 Юни 2020 19:34

На 26 юни 2020 г. се проведе тържествена церемония по връчване на дипломи, удостоверения за професионална квалификация, специални награди и грамоти по повод изпращането на випуск 2020 на СПГ “Алеко Константинов”. Директорът на гимназията инж. Веска Николова поздрави зрелостниците, като започна с успехите от постигнатото и пожела “удовлетворението от резултатите да ги прави горди и уверени в собствените им сили и възможности”. Тя допълни също, че животът се измерва не с годините, а с дирята, оставена след всеки човек.  Инж. В. Николова удостои с приза “Достоен Алековец” дванадесетокласника Николай Каишев за постигнати високи резултати в обучението, активна извънкласна дейност и участие в състезания и олимпиади.

Кметът на община Свищов г-н Генчо Генчев поздрави завършилите ученици: “С гордост носете името на училището на нашия бележит писател, адвокат Алеко Константинов и бъдете здрави, и продължавайте със знание да следвате важните житейски уроци”. Той допълни, че професионалната гимназия “Алеко Константинов” се е утвърди като едно можещо, иновативно училище, което изгражда специалисти, които индустрията и бизнесът дълги години са очаквали.

Зрелостниците и техните класни ръководители Елена Николаева и Лиляна Димитрова получиха грамоти и подаръци, предоставени от ръководството на Община Свищов. Отличени ученици в различните направления са: Божидар Койнов, Николай Каишев с награда от Кмета; Надя Игнатова, Ивелин Игнатов, Василена Димитрова – отличени в направление „Професионално обучение“; Николай Лазаров – направление „Наука“ и Кристияна-Михаела Иванова – направление „Изкуство“.

Дипломи за завършено средно образование и удостоверения за професионална квалификация бяха раздадени от директора на гимназията. Да уважат зрелостниците на събитието присъстваха още зам.-кметът д-р Анелия Димитрова и началник отдел „Образование“ Румяна Кузева.
 
Годишни награди на РУО за учебната 2019/2020 г. Печат
Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 
Неделя, 28 Юни 2020 19:17

На 25.06.2020 г., по повод 24 май – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост, осем педагогически специалисти получиха награди на тържествена церемония по Статут за присъждане и връчване на почетни награди в системата на предучилищното и училищното образование в област Велико Търново. От СПГ „Алеко Константинов“ в категорията „Заместник-директор на училище“ е отличена г-жа Сребрина Лилова, заместник-директор по административната дейност. Почетни грамоти от РУО-Велико Търново бяха връчени на г-жа Станка Койнова, заместник-директор по учебната дейност за цялостен принос за развитие на професионалното образование и инж. Пламен Енчев, Ръководител Направление ИКТ.
 
« НачалоПредишна12345678910СледващаКрай »

Страница 1 от 103
Банер
Банер
Банер

Важни новини

Държавни зрелостни изпити

Уважаеми зрелостници,

Информация за датите за организиране и провеждане на Държавни зрелостни изпити 2019 г. можете да намерите тук.
На всички дванадесетокласници пожелаваме ползотворна подготовка и успех!

СПГ във Facebook

Анкета

Коя от предложените за учебната 2019-2020 в СПГ "Алеко Константинов" професии бихте избрали?
 

Изображение

IMGP2090.jpg

Брояч посетители

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДнес1413
mod_vvisit_counterВчера1488
mod_vvisit_counterТази седмица5460
mod_vvisit_counterТози месец11561
mod_vvisit_counterВсичко1748399
В момента има 170 посетителя в сайта

Свищовска професионална гимназия "Ал. Константинов" * Aleko Konstantinov Svishtov Vocational School