25.06.2024, 18:30 ч.


Заедно в шарен свят
Финал на проект „Заедно в шарен свят“ Печат
Четвъртък, 29 Октомври 2020 14:25

На 28 октомври в СПГ „Алеко Константинов“ ученици, родители и учители приготвиха традиционни ястия, свързани с един от най-светлите празници за ромската общност - Едерлези. Събитието беше една от заложените финални дейности по проект „Заедно в шарен свят“, който СПГ „Алеко Константинов” реализира с финансовата помощ на Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства /ЦОИДУЕМ/. Целта на съвместните дейности с родители, деца и учители е да бъдат преодоляване на културните стереотипи и формиране на толерантна нагласа по отношение на различията.

Под наставничеството на г-жа Лиляна Димитрова – учител–методик по проекта, нашите ученици и с помощта на своите родители приготвиха традиционни за празника Едерлези ястия. Едерлези се празнува като начало на пролетта, на затоплянето на времето. „Най-важният елемент в подготовката е купуването на агнето. Всеобщото поверие е, че агнето трябва да преспи в къщата. На главата му се слага венец, а на него се поставя свещичка, която се запалва, преди агнето да бъде заклано. Докато свещичката горяла, агнето се прикажда и благославя. С коленето на агнето се заема най-старият мъж, главата на семейството. Агнето не се разрязва на парчета. Пече се цяло – на чеверме или на тава. И при ромите Гергьовден е свързан с много веселие и добро настроение.”- обясниха Ася и Айсел.

Децата съвместно с родителите си приготвиха вкусно агнешко печено, тридиционната дроб сарма, обреден хляб, мляко с ориз, баница с локум, зелена салата. Родителите с радост подкрепиха своите деца в мероприятието. Те също споделиха мнението, че трябва да приемаме многообразието и различието - етническо, културно и религиозно. В края на събитието бе подредена красива празнична трапеза за Едерлези. Всички участници с радост дегустираха празничните ястия. Всички живеем заедно в шарен свят!

Галя Недялкова
Лиляна Димитрова


 
Тренинг в село Козловец Печат
Понеделник, 26 Октомври 2020 14:11

На 25 октомври в село Козловец се проведе последният от заплануваните по проект „Заедно в шарен свят“ мероприятия за родители. Проектът е финансиран от ЦОИДУЕМ. Тренингът бе насочен към ползите от образованието и позитивната промяна в нагласите на родителите на учениците към образователната институция. Екип от педагогически специалисти - г-жа Станка Койнова- заместник-директор, г-жа Галя Недялкова – психолог, г-жа Сийка Петкова – социален работник и г-жа Моника Симеонова - доброволец по проекта, се погрижиха участниците в тренинга да се почувстват приятно по време на предвидените дейности.

Тренингът премина в две сесии. Между тях бяха осигурени кафе-паузи и обяд. По време на първата част деца и родители изработиха правила за групова работа и представиха себе си – професия, хоби и интереси. Г-жа Галя Недялкова - водеща на тренинга акцентира върху позитивните подходи при общуването между родител и дете. Присъстващите споделиха добри практики от от ежедневието си и така взаимно си бяха полезни. В теоретичната част, както и в предходните срещи в населените места от общината, бяха разгледани различните типове родителско поведение.

Втората част бе изцяло практическа. Пред присъстващите бяха представени различни казуси. Участниците, разделени на групи, представиха своите виждания, които бяха обсъдени.
В края на срещата родители и деца споделиха кои са били полезните за тях неща от тренинга, с които смятат да обогатят своите отношения с подрастващите.

Лиляна Димитрова
 
Празнуваме заедно в шарен свят Печат
Неделя, 25 Октомври 2020 17:51

На 23 октомври в СПГ „Алеко Константинов“ родители, ученици и учители приготвиха традиционни за Великденските празници ястия. Мероприятието бе част от заложените дейности по проект „Заедно в шарен свят“, който гимназията реализира с финансовата помощ на Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства /ЦОИДУЕМ/. Целта на съвместните дейности с родители, деца и учители е преодоляване на културните стереотипи и формиране на толерантна нагласа по отношение на различията.

Съвместно с г-жа Лиляна Димитрова – учител–методик по проекта, нашите възпитаници и представители на родителите приготвиха дроб сърма, агнешка плешка на пещ, обредна пита, млечна баница, пълнена кокошка, свежа великденска салата и традиционните боядисани яйца. Белослава от 11б клас разказа на присъстващите как за празника замесва тестото за обредната пита и описа технологията на приготвянето й. Цветелин ни показа как в неговото родно село приготвят традиционната на празника агнешка дроб сарма и печеното агнешко. Тези ястия са традиционни за Великденската трапеза и се свързват с факта, че в деня на Възкресението на Исус в жертва е било принесено агне.

Родителите с радост се включиха в мероприятието и подкрепиха своите деца. Насърчиха ги да приемат многообразието и различието - етническо, културно и религиозно.
Инициативата завърши с дегустация на кулинарните изделия.
Всички живеем заедно в шарен свят!

Лиляна Димитрова 
Тренинг в село Морава Печат
Понеделник, 19 Октомври 2020 08:30

На 18 октомври в село Морава се проведе третият от четирите запланувани по проект „Заедно в шарен свят“ тренинг за родители. Проектът е финансиран от ЦОИДУЕМ.

Тренингът бе насочен към позитивна промяна в нагласите на родителите на учениците към образователната институция и ползите от образованието. Екип от педагогически специалисти - г-жа Станка Койнова- заместник директор, г-жа Галя Недялкова – психолог, г-жа Сийка Петкова – социален работник и г-жа Моника Симеонова - доброволец по проекта, се погрижиха участниците в тренинга да се почувстват комфортно по време на предвидените дейности.

Обучението премина в две сесии с осигурени кафе - пауза и обяд. По време на първата сесия участниците изработиха правила за групова работа и представиха себе – професия, хоби и интереси. Г-жа Галя Недялкова, която бе водеща на тренинга акцентира върху позитивните подходи при общуването между родител и дете. За участниците темата бе интересна, те споделиха, че понякога трудно намират общ език с децата си. Споделиха добри практики от своя опит и така взаимно си бяха полезни. В теоретичната част, както и в предходните срещи в с. Алеково и с. Овча Могила, разгледахме различните типове родителско поведение.

Втората сесия бе изцяло практическа - на вниманието на участниците бяха представени различни казуси. Разделени на групи участниците представиха своите решения, след което ги обсъдихме. Интересно за родители и деца беше упражнението „Въображаемо интервю“, в което родителите отговаряха на въпроси от името на своите деца. Целта беше родителите сами да си дадат равносметка доколко добре познават своите деца, защото за доброто взаимодействие това е необходимо условие. В края на срещата всички споделиха кои са били полезните за тях неща от обучението, с които смятат да обогатят своя родителски репертоар.

Галя Недялкова
 
Тренинг за родители в Овча могила Печат
Понеделник, 12 Октомври 2020 15:00

На 11 октомври 2020 в село Овча могила се проведе вторият от четирите запланувани по проект „Заедно в шарен свят“ тренинг за родители. Проектът е финансиран от ЦОИДУЕМ.

Тренингът бе насочен към позитивна промяна в нагласите на родителите на учениците към образователната институция и ползите от образованието. Екип от педагогически специалисти - г-жа Станка Койнова - заместник - директор, г-жа Галя Недялкова – психолог и г-жа Лиляна Димитрова – учител практическо обучение осигуриха позитивна атмосфера по време на срещата и предизвикаха интереса на родителската общност към предвидените дейности.

Лектор беше г-жа Галя Недялкова. Обучението премина в две сесии с осигурени кафе - пауза и обяд. По време на първата сесия участниците изработиха правила за групова работа и представиха себе – професия, хоби и интереси. Посредством ролеви игри и споделяне на опит те се запознаха с различните типове родителско поведение и разгледаха различни позитивни подходи за общуване между родители и деца.

Тема на втората сесия беше безконфликтно общуване „дете – родител“ и повишаване на мотивацията за учене. На вниманието на родителите бяха представени различни конфликтни ситуации родител - дете. Разделени на групи участниците представиха своите решения на конфликтната ситуация и споделиха помежду си добри практики от своя опит като родители. В края на срещата всички споделиха кои са били полезните за тях неща от обучението, с които смятат да обогатят своя родителски репертоар.

Преди тръгване на по чаша кафе в неформален разговор поговорихме за ползите от професионалното образование и перспективите за реализация на учениците.

Галя Недялкова
 
« НачалоПредишна1234СледващаКрай »

Страница 1 от 4

Свищовска професионална гимназия "Ал. Константинов" * Aleko Konstantinov Svishtov Vocational School