20.04.2024, 01:29 ч.


Държавни изпити в СПГ „Алеко Константинов” Печат
Четвъртък, 18 Юни 2020 14:55

От 05. до 10.06.2020 г. в Свищовска професионална гимназия „Алеко Константинов“ се проведоха Държавни изпити по теория и практика на професията и специалността. На тях се явиха зрелостници, обучаващи се в четири професионални направления - професия „Ресторантьор“, специалност „Производство и обслужване в заведенията за хранене и развлечения“, професия „Електромонтьор“, специалност „Електрически инсталации“, професия „Оператор в дървообработването“, специалност „Мебелно производство“ и професия „Моделиер-технолог“, специалност „Конструиране, моделиране и технология на облекло от текстил“.

На 05 юни се проведе Държавният изпит по теория за учениците от всички професионални направления. За по-голяма част от зрелостниците в гимназията той е втори матуритетен предмет и доброто представяне е от изключителна важност не само за придобиване на професионална квалификация, а и за успешното им дипломиране.

За да си добър професионалист само теоретичните знания не са достатъчни. В периода от 08 до 10 юни учениците показаха какви практически умения са усвоили по време на обучението си в гимназията.

Професия „Ресторантьор“

Държавният изпит по практика за нашите ресторантьори се проведе в три дни поради наложените противоепидемични мерки тази година и в съответствие с обособените работни места. Състоя се от две части: първа част - разработване на проект за организиране на събитие, което включва обслужване на специален случай – златна и сребърна сватба, рожден ден, абитуриентски бал и други; втора част - приготвяне на два асортимента от изготвеното от тях меню за събитието. Първо учениците приготвят своите асортименти, след което ги презентират, описват технологията на приготвянето им, сервират своите ястия и представят менюто си на английски език. Кулинарните умения на учениците се оцениха от комисия с председател г-жа Лиляна Димитрова – преподавател по професионална подготовка и членове: г-жа Ивелина Енчева – преподавател по професионална подготовка, г-жа Даниела Минзилева – преподавател по английски език и шеф Павлин Илиев - главен готвач в ресторант „Калгари“, Свищов.

Комисията оцени положително всички млади ресторантьори и ги приветства за оригиналните идеи и технологичната издържаност на приготвените асортименти. Отличи кулинарните идеи и креативност на Кристияна-Микаела Иванова, която приготви „Патешко магре“, Исмаил Исмаил – „Хрупкави ролца от пилешки гърди и микс от зеленчуци“; Божидар Койнов - „Пилешко роле с билкова извара, картофено пюре и сметанов сос“; Мартин Василев – „Свинско контрафиле с конфитирани пиперки, чътни от червен лук и броколи соте“ и Надя Игнатова за приготвената от нея „Кавърма в омлет“.










Професия „Електромонтьор“

За младите електромонтьори изпитът протече в два дни. Всеки зрелостник работи по индивидуално практическо задание – монтаж на електрическа инсталация по зададена схема. Учениците се представиха като истински професионалисти, справиха се със задачата в рамките на регламентираното време и спазиха условията за безопасна работа.

Комисия в състав председател инж. Елза Генчева – преподавател по професионална подготовка и членове: инж. Анатоли Парашкевов – преподавател по професионална подготовка и Паришко Паришков – представител на работодателите, оцени тяхната работа. Според комисията всички ученици се представиха на добро ниво, отличи професионализма на Борислав Божанов, Николай Каишев и Николай Лазaров. 







Професия „Моделиер-технолог“

Дванадесетокласниците от професия „Моделиер-технолог“ също се представиха достойно и се справиха с индивидуалните си практически задания. Тази професия предполага отлични практически умения, креативност и естетически усет - младите моделиери ги демонстрираха.

Комисия в състав: председател инж. Минко Николов - преподавател по професионална подготовка и членове: инж. Валентина Иванов - преподавател по професионална подготовка и инж. Севил Маринова, оцени по предварително зададени критерии работата на зрелостниците.

С лекота и висок професионализъм се справиха следните ученици: Ренета Кирилова, която изработи дамска пола от шест части, Микаела Карабонова – дамски класически панталон със странични джобове, колан и цип и Арзу Сезгинова - мъжки панталон с италиански джобове.







Професия „Оператор в дървообработването“

Зрелостниците обучаващи се по професия „Оператор в дървообработването“ показаха как се работи в екип. За тях изпита по практика протече в два дни. Екипите бяха сформирани според индивидуалното задание на учениците и се състояха от двама ученици. Те трябваше да изработят изделия от масивна дървесина и плочести детайли, като работата им включи следните операции: разкрояване, кантиране и сглобяване.

Комисия в състав: председател Николай Любенов - преподавател по професионална подготовка и членове: Калушко Николаев - преподавател по професионална подготовка и Жан Паришев – представител на работодателите, оцени представянето на младите мебелисти. Тя отличи практическото изпълнение и технологията на работа на Ивелин Игнатов и Кристиян Маринов, които изработиха холна маса от MDF, и съвместната дейност на Алекс Балкански и Андриян Димитров, които изработиха нощни шкафчета.







Инж. Веска Николова – Директор на СПГ „Алеко Константинов“ посети учениците и проследи тяхното представяне. Тя поздрави зрелостниците за доброто представяне и им пожела успешна реализация в професията.

Галя Недялкова

 

Свищовска професионална гимназия "Ал. Константинов" * Aleko Konstantinov Svishtov Vocational School