19.04.2024, 12:43 ч.


Среща с работодатели Печат
Сряда, 16 Септември 2020 12:33

На 15 септември 2020 в СПГ „Алеко Константинов“ се проведе среща между ученици, родители и представители на местния бизнес: г-н Жан Паришев – „Мебели Теди 95“ ЕООД, г-н Любомир Ламбев – „Ексел“ЕООД, г-н Красимир Кирилов – „Кирилов Комерс“ ООД. Поканените работодатели са партньори на гимназията, с който предстои да бъдат сключени трудови договори относно обучаващите се в дуална форма на обучение ученици. Гост на събитието бе г-н Бедри Алиев – заместник кмет на Община Свищов.

Инициативата е част от предвидените дейности по проект „Заедно в шарен свят“, който СПГ „Алеко Константинов“ изпълнява през тази учебна година. Проектът е финансиран от ЦОИДУЕМ. Цел на срещата бе да се запознаят родители и ученици с перспективите за професионална реализация в сферата на мебелното производство и автотранспортната техника, изискванията на бизнеса и ученето чрез работа. В рамките на събитието госпожа Веска Николова - Директор на гимназията, поздрави родителите и учениците по повод започването на новата учебна година и представи предимствата на професионалното образование и в частност на дуалното обучение. Тя постави акцент върху възможността му да създава пряка връзка между младежите и пазара на труда.

От своя страна работодателите споделиха, че качественото професионално образование произвежда подготвени кадри, който веднага и адекватно се включват в работния процес и им спестяват време и ресурс за допълнителни обучения. Придобилите професионална квалификация са с по-висока икономическа активност, по-висока заетост, по-ниска безработица и по-високо заплащане.

Непосредствената връзка на гимназията с бизнеса, възможността за работа в реална работна среда и сътрудничество с родителската общност са едни от механизмите за задържане и мотивиране на учениците в системата на училищното образование и популяризирането на професионалното образование.

Галя Недялкова











 

Свищовска професионална гимназия "Ал. Константинов" * Aleko Konstantinov Svishtov Vocational School