22.10.2020, 08:41 ч.


Тренинг в село Морава Печат
Написано от Administrator   
Понеделник, 19 Октомври 2020 08:30

На 18 октомври в село Морава се проведе третият от четирите запланувани по проект „Заедно в шарен свят“ тренинг за родители. Проектът е финансиран от ЦОИДУЕМ.

Тренингът бе насочен към позитивна промяна в нагласите на родителите на учениците към образователната институция и ползите от образованието. Екип от педагогически специалисти - г-жа Станка Койнова- заместник директор, г-жа Галя Недялкова – психолог, г-жа Сийка Петкова – социален работник и г-жа Моника Симеонова - доброволец по проекта, се погрижиха участниците в тренинга да се почувстват комфортно по време на предвидените дейности.

Обучението премина в две сесии с осигурени кафе - пауза и обяд. По време на първата сесия участниците изработиха правила за групова работа и представиха себе – професия, хоби и интереси. Г-жа Галя Недялкова, която бе водеща на тренинга акцентира върху позитивните подходи при общуването между родител и дете. За участниците темата бе интересна, те споделиха, че понякога трудно намират общ език с децата си. Споделиха добри практики от своя опит и така взаимно си бяха полезни. В теоретичната част, както и в предходните срещи в с. Алеково и с. Овча Могила, разгледахме различните типове родителско поведение.

Втората сесия бе изцяло практическа - на вниманието на участниците бяха представени различни казуси. Разделени на групи участниците представиха своите решения, след което ги обсъдихме. Интересно за родители и деца беше упражнението „Въображаемо интервю“, в което родителите отговаряха на въпроси от името на своите деца. Целта беше родителите сами да си дадат равносметка доколко добре познават своите деца, защото за доброто взаимодействие това е необходимо условие. В края на срещата всички споделиха кои са били полезните за тях неща от обучението, с които смятат да обогатят своя родителски репертоар.

Галя Недялкова
 
Обучение по кикбокс и Киокошин Печат
Написано от Administrator   
Неделя, 18 Октомври 2020 15:48

Треньорът по кикбокс и Киокушин - Митко Божанов заведе учениците от СПГ "Алеко Константинов" Никола Янков и Ясен Тодоров на семинар.

Организатор беше Професионалната лига на Световния Киокушин съюз. В международното събитие участваха 200 бойци от 8 държави. Стана ясно, че освен семинари като този скоро предстоят състезания по отделна дисциплина в киокушин, включваща техники с пълен контакт, които сме свикнали да виждаме в кикбокс и муай тай. Мероприятието се проведе от 16-ти до 18-ти октомври във Варна.

Състезателите по кикбокс и киокушин от Свищов обменяха опит в обучението, ръководено от легендата в К1 Питър Артс. Професионалната лига на световния Киокушин съюз пое всички разходи на участниците, включително и настаняването в 5 звезден дворец на брега на Черно море.

Митко Божанов


 
Тренинг за родители в Овча могила Печат
Написано от Administrator   
Понеделник, 12 Октомври 2020 15:00

На 11 октомври 2020 в село Овча могила се проведе вторият от четирите запланувани по проект „Заедно в шарен свят“ тренинг за родители. Проектът е финансиран от ЦОИДУЕМ.

Тренингът бе насочен към позитивна промяна в нагласите на родителите на учениците към образователната институция и ползите от образованието. Екип от педагогически специалисти - г-жа Станка Койнова - заместник - директор, г-жа Галя Недялкова – психолог и г-жа Лиляна Димитрова – учител практическо обучение осигуриха позитивна атмосфера по време на срещата и предизвикаха интереса на родителската общност към предвидените дейности.

Лектор беше г-жа Галя Недялкова. Обучението премина в две сесии с осигурени кафе - пауза и обяд. По време на първата сесия участниците изработиха правила за групова работа и представиха себе – професия, хоби и интереси. Посредством ролеви игри и споделяне на опит те се запознаха с различните типове родителско поведение и разгледаха различни позитивни подходи за общуване между родители и деца.

Тема на втората сесия беше безконфликтно общуване „дете – родител“ и повишаване на мотивацията за учене. На вниманието на родителите бяха представени различни конфликтни ситуации родител - дете. Разделени на групи участниците представиха своите решения на конфликтната ситуация и споделиха помежду си добри практики от своя опит като родители. В края на срещата всички споделиха кои са били полезните за тях неща от обучението, с които смятат да обогатят своя родителски репертоар.

Преди тръгване на по чаша кафе в неформален разговор поговорихме за ползите от професионалното образование и перспективите за реализация на учениците.

Галя Недялкова
 
Поредни успехи в киокушин за школата на Митко Божанов Печат
Написано от Administrator   
Неделя, 11 Октомври 2020 20:53

В два поредни дни (10 и 11 октомври), в град Шумен се проведе Държавното първенство по Киокушин за 2020 година. Общо 15 състезатели от школата на Митко Божанов се включиха в надпреварата за определяне на най-добрите Киокушин бойци на България.

При юношите старша възраст Никола Янков се класира на второ място, а Кристиян Кирилов е трети. Най-малките бойци заслужиха още 4 медала. При децата до 10 г. Александър Маринов е втори, а Веселина Кунова – трета. Сред децата до 8 години се отличиха: Емануела Андреева - с трето място и Божидар Ганев - също с трето място. Като единствено състезание по Киокушин за 2020 година в Републиканското имаше изключително голям брой участници в категориите, което значително повиши новото на първенството. Поради това част от състезатели останаха без медали. Това бяха: Никол Тодорова, Емануела Кунова и Мартин Павлов (при деца до 10 г.); Илияна Георгиева, Божидар Аврамов, Стефан Стефанов и Румен Кирилов, Ясен Тодоров и Иван Данчев при 14 годишните.

Митко Божанов

 
Започна обучение по техническо чертане Печат
Написано от Administrator   
Неделя, 11 Октомври 2020 19:42

Започна работата по Национална програма „Ученически олимпиади и състезания“, Модул „Осигуряване на обучение на талантливи ученици за участие в ученическите олимпиади“. Групата ученици,  които се обучават по Техническо чертане  са от IX и XII клас. Техен ръководител е инж. Зорница Минчева.

 
Празнуваме заедно Печат
Написано от Administrator   
Четвъртък, 08 Октомври 2020 15:00

На 7 октомври в СПГ „Алеко Константинов“ родители, ученици и учители приготвиха традиционни за празника Курбан байрам ястия.

Събитието е част от предвидените дейности по проекта „Заедно в шарен свят“, който гимназията реализира с финансовата помощ на Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства /ЦОИДУЕМ/. Цел на съвместните дейности с родителите, както от етническите малцинства, така и с родители от мнозинството, е преодоляване на културните стереотипи и формиране на толерантна нагласа по отношение на различието.

Под наставничеството на г-жа Лиляна Димитрова – учител по практическо обучение, най-младите ни кулинари заедно с представители на родителите приготвиха дроб сърма, агнешки кебап, баница, баклава, мекици и айран.

Айсел от 8 в клас разказа на присъстващите как за празника Шекер байрам сама замесва тесто за празничните мекици, които след това раздава на деца и възрастни в квартала. Ученичката сподели, че за турския етнос е традиция мекиците да се консумират с домашно приготвена халва.

Родителите подкрепиха своите деца и ги насърчиха да приемат различието и многообразието - етническо, културно и религиозно. Събитието ще поощри толерантните взаимоотношения в училищната общност и образователната интеграция на учениците от етническите малцинства.

Инициативата завърши с дегустация на кулинарните изделия.

Всички живеем „заедно в шарен свят“!

Галя Недялкова
 
Нова среща с работодатели Печат
Написано от Administrator   
Сряда, 07 Октомври 2020 11:00

На 6 октомври 2020 в СПГ „Алеко Константинов“ се проведе среща между родители на ученици от осми клас и представители на местния бизнес, с които гимназията има сключени договори за провеждане на ученическа  производствена практика – г-н Паришко Паришков – управител на ЕТ „Паришко Паришков“ и г-н Стефан Събков – управител и собственик на ресторант „Каменното цвете“.

Събитието е част от дейностите по проект „Заедно в шарен свят“, който СПГ „Алеко Константинов“ изпълнява през тази учебна година. Посредством поредица от срещи между работодатели, родители и ученици се стремим да популяризираме професионалното образование, ползите от него и перспективите за бъдеща професионална реализация на завършилите. Целта е да мотивираме родителите да са активни участници в училищния живот и партньори на педагозите при стимулирането на децата редовно да посещават учебни занятия.

Г-н Паришко Паришков приветства родителите на учениците, обучаващи се по професия „Електромонтьор“ за направения от тях избор. Сподели, че на пазара на труда е все по-трудно да се намерят добри специалисти в сферата на електрообзавеждането и че се надява техните деца да изучат успешно тънкостите на професията и успешно да се реализират. Според него тясното сътрудничество между гимназията и бизнеса допринася за качеството на професионалното образование, което получават нашите възпитаници.

Г-н Стефан Събков подкрепи думите на г-н Паришков с примери от своя опит с наши стажанти в неговия ресторант. Родителите на най-малките ни готвачи се запознаха с това какви предмети ще изучават техните деца, кога ще започнат практика на реални работни места и с предизвикателствата на набиращата все по-голяма популярност професия – готвач.

Срещата беше ползотворна за всички участници в нея.

Галя Недялкова

 
ОБЯВА ЗА ПОДБОР НА БЕНЕФИЦИЕНТИ /УЧИТЕЛИ/ - Еrasmus+ (2020-21) Печат
Написано от Administrator   
Понеделник, 05 Октомври 2020 21:26


ОБЯВА ЗА ПОДБОР НА БЕНЕФИЦИЕНТИ /УЧИТЕЛИ/
по проект 2020-1-BG01-KA116-078533
„Европейска мобилност за инвестиция в бъдещето”
по Програма „Еразъм+”, Ключова дейност 1 "Образователна мобилност за граждани", Сектор " Професионално образование и обучение "


Уважаеми колеги, във връзка с изпълнение на дейностите по проект „Европейска мобилност за инвестиция в бъдещето”, СПГ „Алеко Константинов” – Свищов обявява прием на заявления от желаещи да участват в мобилността. Проектът предвижда едноседмична мобилност в гр. Римини, Италия, през месец април 2021 г.  Партньор: Sistema Turismo – Италия. Мобилността е насочена към Приоритетно направление ІІI „Повишаване на квалификацията на педагогическите специалисти по професионална подготовка” от Стратегията за интернационализация на училището. Основна цел на мобилността е запознаване с добрия европейски опит за професионално обучение в мултикултурна среда като основа за предоставяне на равни шансове на учениците от етническите малцинства за участие в образователния процес и повишаване на мултикултурна педагогическа компетентност на учителите. Петдневната работна програма включва семинарни занятия и професионални визити. Желаещите да се включат в мобилността следва да подадат заявление и мотивационно писмо до Комисията за подбор на участници в мобилността (КПУМ), предложена от ПС и назначена със заповед на Директора на СПГ.

Задължителни условия за участниците:
- да са учители, преподаващи премет/и/ по професионална подготовка в СПГ или да заемат длъжността директор или заместник директор;
- да нямат наложени дисциплинарни наказания;
- да са запознати със съдържанието и целите на проекта и да имат нагласата да съдействат активно за неговото реализиране;
- да притежават умения за работа в екип и организационни умения;
- да са съгласни заснетите изображения да бъдат свободно публикувани, включително в електронен вид, с цел публичност на проекта;
- да предоставят мотивационно писмо.

Критерии за подбор (при изпълнени условия за участие):
- образователна степен от висшето образование – до 3 т.
- придобита ПКС – до 5 т.
- участие в квалификационни курсове, семинари, обучения – до 5 т.
- разработване на проекти – до 5 т.
- реализиране на проекти – до 5 т.
- точки, получени при диференцирано заплащане – до 5 т.
- резултат от предварителен тест на тема "Обучение в мултикултурна среда" – до 4 т.
- ниво на владеене на английски език (документ) – до 6 т.

ЗАЯВЛЕНИЕ ПО ОБРАЗЕЦ за участие в проекта може да получите от г-н Константин Байрактаров. Попълнените заявления се подават при Завеждащ административна служба на гимназията – г-жа Сийка Няголова.
Краен срок за подаване на заявления - 15 октомври 2020 г.
Предварителен тест „Обучение в мултикултурна среда“ - 16 октомври 2020 г.
Резултатите от класирането ще бъдат обявени на 19 октомври 2020 г.

Празна бланка на заявлението за участие може да изтеглите ТУК.

КПУМ 
Обява за подбор на ползватели по програма Еразъм+ от професионално направление „Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг”, 2020 г. Печат
Написано от Administrator   
Понеделник, 05 Октомври 2020 20:47


ОБЯВА ЗА ПОДБОР НА ПОЛЗВАТЕЛИ
по проект 2020-1-BG01-KA116-078533
„Европейска мобилност за инвестиция в бъдещето”
по Програма „Еразъм+”, Ключова дейност 1 "Образователна мобилност за граждани", Сектор "Професионално образование и обучение",
Професия „Ресторантьор” – I-ва група


Уважаеми ученици от XIб,  професионално направление: „Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг”, професия „Ресторантьор”, СПГ "Алеко Константинов" – Свищов обявява прием на заявления за участие в проекта „Европейска мобилност за инвестиция в бъдещето”.  

Проектът предвижда организирането на мобилност, обхващащи целева група от 5 ученици и един придружаващ учител. Практиката е с продължителност три седмици и ще се проведе през месец юли 2021 г. в гр. Римини, Италия. Партньор:  SISTEMA TURISMO.

Желаещите за включване в мобилността ученици, следва да подадат заявление и мотивационно писмо до Директора и Комисията за подбор на участници в мобилността (КПУМ), предложена от Педагогическия съвет и назначена със заповед на Директора на СПГ "Алеко Константинов" – Свищов.
Право на участие имат ученици от XIб клас  - професия „Ресторантьор” в СПГ "Алеко Константинов" – Свищов. Критериите, по които ще се извърши подборът, са съобразени със спецификата на проекта и целят осигуряване на ясна и прозрачна процедура при извършването му.

Подборът ще бъде извършен на два етапа.

Критериите за подбор на първи етап се определят от предходната година:
Комисията за подбор на участници прави първо междинно класиране (ПМК):
ПМК = (Среден успех) + 3 х (Среден успех от чужд език) + 3 х (Среден успех от обща, отраслова, специфична и ЗИП професионална подготовка) – (Наложени санкции).
/Тежестта на наложените санкции е: Санкция по чл .199, ал. 1, т. 1 от ЗПУО (–5т.), Санкция по чл. 199, ал. 1, т. 3 от ЗПУО (–10т.)/ След направеното класиране по низходящ ред ще бъдат избрани 8 ученици за ПЕК (педагогическа, езикова и културна подготовка). Одобрените и неодобрени ученици ще бъдат информирани лично за резултата от подбора от Комисия за подбор на участници в мобилността.

Критериите за подбор на втори етап:
Комисия за подбор на участници прави второ междинно класиране (ВМК):
ВМК = 3 х (Оценка от езиковата подготовка) + 2 х (Оценка от професионалната подготовка) + (Оценка от културната подготовка) + (Оценка от обща, отраслова, специфична и ЗИП професионална подготовка от I срок) – (Наложени санкции от I срок). /Тежестта на наложените санкции е: Санкция по чл .199, ал. 1, т. 1 от ЗПУО (–5т.), Санкция по чл. 199, ал. 1, т. 3 от ЗПУО (–10т.)/

Окончателното класиране (ОК) се прави от Комисията за подбор на участници в мобилността като се сумират точките за всеки участник от първо междинно класиране (ПМК) и второ междинно класиране (ВМК): ОК = ПМК + ВМК
При равен брой точки, при всяко класиране се взема предвид мотивационното писмо.

След направеното класиране Комисията за подбор на участници класира най-добрите 5 участници  и трима ученици за резерви. Одобрените и резервите ще бъдат информирани лично за резултата от подбора. Междинните и окончателното класиране ще бъде публикувани на сайта на училището (www.pglps-svishtov.com) и сайта на проекта (www.pglps-mobilecook.info).

ЗАЯВЛЕНИЕ ПО ОБРАЗЕЦ за участие в проекта може да получите от г-н Константин Байрактаров. Попълнените заявления и мотивационни писма се подават при Завеждащ административна служба на гимназията – г-жа Сийка Няголова.
Крайният срок за подаване на заявления по образец и мотивационно писмо е 15 октомври 2020 г.
Резултатите от първо междинно класиране ще бъдат обявени на 19 октомври 2020 г.

Празна бланка на заявлението за участие може да изтеглите ТУК.


 
« НачалоПредишна12345678910СледващаКрай »

Страница 1 от 127

Иновативно училище
Банер
Банер
Банер

СПГ във Facebook

Анкета

Коя от предложените за учебната 2019-2020 в СПГ "Алеко Константинов" професии бихте избрали?
 

Изображение

IMGP2088.jpg

Брояч посетители

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДнес539
mod_vvisit_counterВчера1334
mod_vvisit_counterТази седмица4494
mod_vvisit_counterТози месец28971
mod_vvisit_counterВсичко1903877
В момента има 363 посетителя в сайта

Свищовска професионална гимназия "Ал. Константинов" * Aleko Konstantinov Svishtov Vocational School